Meest verkochte voedseldroger januari 2018 - klik en bestel snel!

Voedseldrogers

Broodbakmachines

Recepten

Workshops

Agenda

Vroeger was drogen de belangrijkste manier om levensmiddelen gedurende langere tijd te kunnen bewaren. Door de komst van de koel- en vrieskast is het drogen van levensmiddelen in de meeste landen eigenlijk in de vergetelheid geraakt. Toch wordt in bijvoorbeeld landen met een warm en droog klimaat (bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee) het drogen van levensmiddelen nog steeds toegepast. Helaas biedt ons Nederlandse klimaat ons niet altijd de mogelijkheden om optimaal te profiteren van deze meest natuurlijke manier van conserveren, zeker niet wanneer we snel resultaat willen zien. Wij zijn hiervoor dan aangewezen op elektrische apparatuur: voedseldrogers, ook wel dehydrators, droogautomaten, droogovens of droogkasten genoemd. Voor grootschalig (commercieel) gebruik zijn er fraaie RVS droogkasten te koop, maar voor thuisgebruik biedt een compacte voedseldroger uitkomst.

Tijdens het droogproces wordt zoveel mogelijk vocht aan de levensmiddelen onttrokken. Hierdoor krimpen ze, worden ze rimpelig, verliezen ze een aanzienlijk deel van hun gewicht en krijgen schimmels en bacteriën geen kans meer om te groeien. Goed gedroogde levensmiddelen zijn daarom gedurende lange tijd houdbaar. Wanneer u op de juiste temperatuur droogt, blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden waardoor de kwaliteit van de levensmiddelen hoog blijft. Doordat het vocht verdampt wordt de smaak doorgaans (veel) geconcentreerder.

Bushcrafters, survival- en trekkingliefhebbers en backpackers maken veelvuldig gebruik van gedroogde levensmiddelen. Ze zijn voedzaam, goed houdbaar en licht in gewicht. Om de levensmiddelen van extra smaak te voorzien worden ze voorafgaand aan het drogen meestal gemarineerd en om vochtverlies in extreme weersomstandigheden te voorkomen kan aan de marinade extra zout worden toegevoegd.

Wanneer levensmiddelen worden gedroogd om als versiering te worden gebruikt, worden ze voorafgaand aan het drogen vaak met citroenzuur of citroensap bestreken. Hierdoor wordt kleurverlies voorkomen. Een 'fruitboeket' bijvoorbeeld zal daardoor lange tijd haar kleurige uiterlijk behouden.

Naast het drogen van levensmiddelen voor eigen gebruik kunt u de techniek van het drogen ook toepassen voor uw hond (en uiteraard ook voor andere huisdieren). Dat kan met dezelfde voedseldroger die voor uw eigen groente, fruit, kruiden en/of vlees gebruikt. Vindt u dit vanwege hygiënische redenen niet wenselijk, overweeg dan eens de roosters van een merkteken te voorzien. Zo kunt u enkele roosters voor eigen gebruik reserveren en de rest voor uw hond (of andere huisdieren). Natuurlijk kunt u ook een (goedkope) extra voedseldroger aanschaffen, die u uitsluitend gebruikt voor uw hond (of andere huisdieren).

In de handleidingen van de meeste voedseldrogers is door de fabrikanten vermeld dat smaak- en/of geuroverdracht tijdens het drogen is uitgesloten. Dat betekent dat u dus in één droogbeurt verschillende soorten snacks kunt drogen en zelfs zowel snacks voor uzelf als voor uw hond (of andere huisdieren). Wanneer u toch liever op safe speelt en elk risico op smaak- en/of geuroverdracht wilt uitsluiten dan kunt u uw voedseldroger het beste elke droogbeurt vullen met één soort produkt.

Of het nodig is om roosters of zelfs een gehele voedseldroger voor uw hond (of andere huisdieren) te reserveren is helemaal afhankelijk van uw eigen eisen en wensen. Tenslotte is de kans groot dat u bij het bereiden van eventuele vers vlees maaltijden voor uw hond (of andere huisdieren) óók gewoon uw normale bestek en keukengerei gebruikt. Bedenk daarbij: een beetje afwasmiddel doet wonderen!

Om zowel voor ons zelf als voor onze honden (of andere huisdieren) de snacks zo natuurlijk mogelijk te houden, wordt bij het drogen ervan geen gebruik gemaakt van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Omdat het drogen op zichzelf al een manier van conserveren is, zijn extra chemische conserveringsmiddelen ook overbodig.

 

Eerstvolgende evenement in de agenda

Workshop Natuurlijk Snacks drogen voor jezelf
Datum: 12 mei 2018
Tijd: 13:00 uur - 16:00 uur